Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Haberler

Haberler

Nisan Ayı Konu Başlığı Pınar Kür

Nisan Ayı Konu Başlığı Pınar Kür

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde 2024 yılı Nisan Ayı Konu Başlığı olarak " Pınar KÜR" belirlenmiştir. Nisan ayı boyunca okuyucularımızın Ayın Kitapları'na daha çabuk ulaşabilmesi için Pınar KÜR'ün  kitapları sergiye açılmıştır.

Bu etkinlikle;

  • Kullanıcılarımızın edebi eserleri ve yazarları daha yakından tanıması,
  • Kütüphane dermesinin etkinliliğinin ölçülmesi,
  • Kütüphane dermesinin zenginleştirilmesi planlanmaktadır.

Merkez Kütüphane'de bulunan "Pınar KÜR'ün eserlerine ulaşmak için tıklayınız

Hayatı

 

Yazar ve çevirmen Havva Pınar Kür 15 Nisan 1943’te Bursa’da dünyaya geldi. Robert Koleji'nin ardından eğitimine Queens College ve Boğaziçi Üniversitesi'nde devam etti. Sorbonne Üniversitesi'nde karşılaştırmalı edebiyat alanında doktora yapan Kür, 1971’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalıştı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak görev alan Kür, 1996’dan sonra ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Bölümü’nde çalışmaya devam etti.

Hikayeleri 1971’den itibaren Cumhuriyet, Dost, Gösteri gibi dergi ve gazetelerde yayınlanmaya başladı. Yazar 1976’de yayımlanan “Yarın Yarın” adlı romanıyla tanındı. Roman, Sami Güçlü tarafından 1987 yılında filme çekildi. 1979’da “Asılacak Kadın” adlı romanı yayımlandı fakat müstehcen olduğu gerekçesiyle toplatıldı. İki yıl süren mahkeme sonucunda aklanarak tekrar raflarda yerini alan roman 1986 yılında Başar Sabuncu tarafından beyaz perdeye uyarlandı. 1983’te yayımlanan “Akışı Olmayan Sular” adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü. 1986’da “Bitmeyen Aşk” adlı romanı yayımlandı. İngiliz ve Fransız edebiyatının pek çok nitelikli eserini Türkçeye kazandıran yazarın editörlüğünü üstlendiği dünya edebiyatı seçkisi “Short Fiction in English” Ekim 2001’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. 2003’te Murathan Mungan, Elif Şafak, Celil Oker, Faruk Ulay ile birlikte yazarların birbirlerinin hikâyelerine devam ettikleri “Beşpeşe” adlı kitapta yer aldı.

Pınar Kür, 2013’te Ankara Öykü Günleri kapsamında onur ödülüne layık görüldü. Kendi kütüphanesindeki 2 bine yakın kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kütüphanesi’ne bağışlayan Kür yaşamına İstanbul’da devam ediyor.

Öne çıkan eserleri

Yarın Yarın, Sonuncu Sonbahar, Asılacak Kadın, Sadık Bey, Bitmeyen Aşk

Bir alıntı: “Bir tokat yemiş gibiydim. Beylik bir söz bu. Tokat yemişe dönmek. Evet ama, bu bildiğimiz, beylik tokatlardan değildi. Çok yersiz, çok akla gelmedik bir tokattı. Diyelim ki bir arkadaşınıza nasılsın dediniz ya da sokakta bir adama yol sordunuz. Beklediğiniz basit bir yanıttır. Ya 'iyiyim' diyecektir karşınızdaki ya da sorduğunuz yolu anlatacaktır. Peki, ya bunları yapacağına güm diye bir yumruk sallarsa? Siz bir sorunun yanıtını beklerken yüzünüze bir tokat inerse? Böyle bir şeydi işte.”

 

1.04.2024 13:00 || 37 kez okundu.